Spara pengar i mataffärer 8 Gyllene regler

Oavsett hur mycket du trimma din budget, finns det alltid en kostnad som är säker på att förbli och den är kostnaden för mat. Men hur mycket du spenderar på mat varje månad är inte fast, och kan variera med 15-20 procent eller mer. Så eftersom livsmedelsbutiker anser att det är deras jobb att få dig att spendera mer pengar, är det ditt jobb att hålla hårt i din plånbok för undvika att bli lurad (särskilt i de livsmedelsbutiker där du enbart bara ville köpa en liter mjölk, och vänder därifrån med fem påsar fulla av impulsköp). Som student eller endast kostnadsmedveten kan du ha väldigt god nytta av de här 8 gyllene reglerna!

Det är förvånansvärt lätt att spara en betydande summa pengar på mat!

vagn

Regel nummer 1 i mataffärer. Motstå impulsköp! Livsmedelsbutiker är smarta som avsiktligt placerat lockande varor på rätt ställen, som exempelvis dyra kakor, kex och andra förpackade livsmedel i hopp om att locka dig att köpa något på infall. Gör en lista och håll dig till den, kommer att hjälpa dig att undvika sådana impulsköp. Ju mer snacks, spannmål och andra förädlade livsmedel du utsätts för, desto större är chanserna att du kommer att fånga något som inte finns med på listan. En väg runt detta är att endast handla på yttre omkretsen av butiken. Det är där du vanligtvis hittar billigare och hälsosammare varor som kött och mejeriprodukter. Bearbetade livsmedel är i allmänhet på insidan.

Regel nummer 2. Kontrollera alltid ditt kvitto! Idag brukar vi vara lata och inte ta kvittot när vi handlat mat. Men ta med dig kvittot och varorna hem. Sätt dig sedan och analysera om priserna verkligen stämmer med det du handlat. Kanske upptäcker du direkt onödiga kostnader för saker som du inte alls behövt.

Regel nummer 3. Shoppa aldrig hungrig! Även med dina bästa avsikter, så kommer det att bli svårt att inte överhandla när du befinner dig i en livsmedelsbutik på fastande mage. Livsmedelsbutiker vet detta och kan locka dig vidare med lukten av färska bakverk och bröd. Försök att äta något innan du går, eller åtminstone dricka lite vatten.

Regel nummer 4. Titta på hela hyllan!Butiker placerar föremål som de vill för att du ska köpa de varor som ger dem mest vinst där det är enklast för dig att se, mellan knä- och axelhöjd. Den högsta konverteringen butiker har på varor är på ungefär brösthöjd för att göra det riktigt enkelt för dig att ta det och kasta det i vagnen. Var noga med att titta på produkter på de övre och nedre hyllorna också. Det är där du kommer att hitta en bra produkt till ett lägre pris.

Regel nummer 5. Handla generiska produkter! Köp generiskt. Ofta innehåller generiska produkter samma ingredienser som märkesvarumärkena till en bråkdel av priset. Produkterna kan även ha kommit från samma fabrik. Allt du behöver göra är att jämföra näringsinformation på förpackningar. Om ingredienserna är desamma, är produkten troligen också. Se upp för extra tillsatser eller imitationer utav ingredienser, men vissa generiska versioner, till exempel parmesanost i en kartong, kan innehålla lägre kvalitetsingredienser eller flera tillsatser än the real thing.

Regel nummer 6. Se upp för försäljningen som lovar att du kommer att spara pengar. Förutsätt inte att bara för att något är till försäljning (eller kommer i en bulk behållare) är det ett bra köp. Ibland är generisk version bättre eller kontrollera en annan storlek av varan, vilket kan vara en bättre affär än reavarorna. Kontrollera priset per enhet (vanligtvis står det på hyllans prisetikett) för varje vara, för att ta reda på hur mycket du faktiskt betalar. Och om produkten visar sig vara ett fynd, undersök det priset nästa gång du är på besök i butiken.

Regel nummer 7. Köp endast mat. Livsmedelsbutiker är bäst för dagligvaror. Toalettartiklar som tandkräm, rakhyvlar och tvål, samt andra hälso- och skönhetsprodukter är oftast betydligt billigare på exempelvis Överskottsbolaget eller Rusta än i livsmedelsbutiker.

Regel nummer 8. Hitta en butik som matchar priserna. Vissa livsmedelsbutiker kommer att matcha konkurrenternas priser, även om de inte får marknadsföra denna praxis. Hitta en butik i ditt område som kommer att uppfylla alla konkurrenters annonser.