Toast Skagen

Toast Skagen, även med lika berömda namnet Skagentoast är en lyxig förrätt som kommit att bli en av de vanligaste förrätterna i Sverige. Tore Wretman skapade och lanserade Toast Skagen i mitten av 1900-talet. Tore är bland annat även känd för att vara mannen bakom Operakällaren i Stockholm.
Det var under en segeltävling utanför Jyllands nordspets i Danmark som Toast Skagen uppfanns, i närheten av Skagen. Tore som var kocken ombord på segelbåten ville pigga upp sin besättning som låg på efterkälken i tävlingen genom att ge dem något gott och uppiggande. Dock fanns det inte många ingredienser att välja på i segelbåten. Tore fick ta det han hittade ombord, vilket var ingredienserna ägg och olja, räkor, vitt bröd, lite löjrom och dill. Förrätten gjorde sådan succé att den därefter dök upp på Tores restaurang Riche i Stockholm, besättningen på segelbåten hade blivit så pass frälsta i Toast Skagen.
Flera kockar har sedan gjort sina varianter av Toast Skagen som exempelvis de lite mer kända kockarna Per Morberg och Leif Mannerström.
Nedan ser vi en variant av Toast Skagen i Youtube klippet

 

Med dagens färdiga lösning av Skagenröra i alla mataffärer så kan vi enkelt få ihop en Toast Skagen. Skaffa lite vitt bröd och sedan är det så gott som klart.

Vill ni göra en lite mer avancerad variant av Toast Skagen kan ni gå efter det här receptet

4 personer

4 dl skalade färska räkor
1⁄2 dl finhackad dill
1⁄4–1⁄2 dl riven pepparrot
1 msk pressad citronjuice
1⁄2 dl majonnäs
4 skivor vitt rostbröd
1 dl löjrom
dillvippor till garnering
citronklyftor till garnering
smör till stekning

Blanda räkor, dill, pepparrot och citronjuice. Tillsätt majonnäsen och ta eventuellt lite extra om det behövs. Skär bort kanterna på brödet eller stansa ut runda brödskivor. Stek brödet i smör i en stekpanna på medelhög värme tills det är gyllenbrunt. Fördela skagenröran på brödet, toppa med löjrom, en dillkvist och en citronklyfta.

 

Mycket mer om denna underbara förrätt hittar ni hos www.toastskagen.se